Lawine

Een nieuw jaar, een nieuwe publicatie! ‘Lawine’ is een verzamelbundel die verschillende teksten bevat uit allerlei internationale hoeken: over de huidige crisis en de wereldwijd om zich heen grijpende opstanden en grootschalige rellen bijvoorbeeld. Maar ook over het dode gewicht van oude revolutionaire tradities en de noodzaak om een manier van leven te vinden die ons in staat stelt te strijden, en een manier van strijden die ons meer en meer laat leven.

De teksten in deze publicatie zijn onderverdeeld in 3 delen. De teksten uit het eerste deel gaan voornamelijk over de aard van de huidige periode en de dynamieken achter recente ontwikkelingen, van de crisis en de ineenstorting van de ivoren torens van de universiteiten tot het fenomeen van de grootschalige rellen zoals die zich van de Parijse, Britse of Zweedse binnensteden uitstrekken tot aan Turkije of Brazilië. De teksten uit het tweede deel blikken terug op een aantal gebeurtenissen en bewegingen die zich in de afgelopen jaren over de hele wereld ontsponnen en wat voor lessen hieruit getrokken kunnen worden, van een analyse van het radicale Occupy Oakland tot de sociale betekenis van de vurige rellen in Griekenland begin 2012 en de wanhopige strijd tegen fabriekssluitingen in Frankrijk. De teksten uit het laatste deel, een samenraapsel van fragmenten en analyses uit diverse publicaties, gaan in op de mogelijke tactische betekenis van dit alles.

De inleidende tekst, the point of no return, werd al eerder gepubliceerd als onderdeel van de socialisme-discussie op de website van Doorbraak en dient als introductie voor de rest van de publicatie. De hoop is dat deze teksten bijdragen aan reflectie binnen het pro-revolutionaire milieu. Reflectie over allerlei bewegingen die nu de kop op steken, reflectie over de vastgeroeste oude waarden en organisatie- en actiemodellen, reflectie over de aard van de wereld zoals ze nu is en wat dit betekent voor de mogelijkheid om een andere wereld te scheppen. En uiteraard zelfreflectie, reflectie over het milieu zelf, over onze ‘rol’ als pro-revolutionairen en over onze eigen levens.

Download ‘Lawine’ als pdf

Inhoudsopgave

 • Beschouwing
 1. The point of no return – Jean Casseur (2013)
 2. De historische productie van de revolutie van de huidige periode – Blaumachen (2010)
 3. De dubbele barricade en de glazen vloer – Jasper Bernes (2011)
 4. La Haine – Jean Casseur (2013)
 5. Het tijdperk van de rellen – Blaumachen (2011)
 6. Plaza-Riot-Commune – Research & Destroy (2011)
 7. Communique uit een afwezige toekomst – Research & Destroy (2009)
 • Reflectie
 1. De opkomst van het (non-)subject – Blaumachen (2012)
 2. Over de wanhopige conflicten in Frankrijk – Jeanne Neton & Peter Åström (2010)
 3. Occupy Oakland is dood! Lang leve de Oakland Commune! – Enkele Oakland antagonisten (2012)
 4. Limieten: zelf-organisatie in Griekenland – Anna O’Lory/Blaumachen (2013)
 • Manoeuvre
 1. Appèl (fragment) – Comité Invisible (2004)
 2. Lessen uit de Egyptische opstand – Build the party (2013)
 3. Waarom niet de herfst van de communes? – Prima Porta (2011)
 4. 20 Theses over de subversie van de metropolis (fragment) – Plan B Bureau
 5. Decentreer de staking! – Anoniem (2011)
 6. Leven & Strijden (fragment) – Tiqqun (2001)